Hesteklinikken på Forus travbane
Hesteklinikken på Forus travbane

Ultralydundersøkelser

De fleste avlshoppeiere er kjent med bruken av ultralyd for å vurdere eggstokker, livmor, livmorhals, og for å følge drektigheten fra anlegg til fosterblære og fosterets hjerteslag blir synlig. Sportshesteeiere blir også kjent med ultralyd ved undersøkelser av hevelser i bena.

Ultralyd benyttes bredt for undersøkelser som involverer sener, senekjeder, ligamenter, og spesifikt collateralligamentene til hovleddet. Skader som gaffelbåndskader og vanlige skader i dype og overflatiske bøyesener samt støtteligamentet kan undersøkes nøye ved hjelp av ultralyd. Tidligere har danske veterinærer fra Hørsholm hestepraksis holdt vellykkede ultralydkurs for norske veterinærer om vurdering av leddnære strukturer.

Ultralyd er også nyttig for å vurdere sideligamentene til ledd, hvor skader kan være skjult ved lidelser som gir symptomer på leddlidelser. Denne teknologien kan også avsløre løse bruskstykker, spesielt i store ledd som haseleddet, som kanskje ikke er synlige på røntgenbilder før de mineraliseres.

Videre brukes ultralyd for å oppdage og evaluere eventuelle fremmedlegemer under huden eller i sår. Ved mistanke om betennelsestilstand i livmorveggen hos hopper eller ved tidlige tegn på melk i juret, gir ultralyd verdifull informasjon om livmorveggens tykkelse.

Ved kolikklidelser brukes ultralyd for å evaluere tarmenes plassering, oppdage spolorm hos unghester, og vurdere forskjellige typer kolikk. Ultralyd kan også avdekke visse øyelidelser og hjelper til med å avdekke abscesser under huden. Ved behandling av Ileosacralleddet i ryggen gir ultralyd en presis visuell veiledning for nøyaktig medisinsk behandling.