Hesteklinikken på Forus travbane
Hesteklinikken på Forus travbane

Spiserørsforstoppelse

Spiserørsforstoppelse kan virke dramatisk og er ofte en skremmende opplevelse for både hest og eier. Dette skjer når fôr setter seg fast i hestens spiserør, en tilstand som kan påvirke hester uavhengig av alder og rase.

Årsakene til spiserørsforstoppelse varierer, men de mest vanlige inkluderer:

  • Fôring med uvannet betfiber
  • Foring av hele epler/gulrøtter
  • Rask inntak av kraftfôr
  • For tidlig tilgang til mat for en meget sliten eller beroliget hest

Symptomene på spiserørsforstoppelse viser seg ofte rett etter eller under fôring. Hesten begynner å hoste plutselig og kraftig, slim og fôr kan komme ut av neseborene, det kan høres en pipelyd når hesten puster, og hesten kan ofte observeres med senket hode.

Ved mistanke om spiserørsforstoppelse er det avgjørende å kontakte veterinær umiddelbart og fjerne all mat og vann for å forhindre at hesten inhalerer fôr, noe som kan føre til bakteriell aspirasjonspneumoni (lungebetennelse).

Veterinæren vil forsøke å løsne blokkeringen i spiserøret ved hjelp av en nese-/svelgsonde, samtidig som de gir betennelsesdempende og muskelavslappende medisiner. Antibiotikabehandling kan også være aktuelt i enkelte tilfeller, spesielt hvis det er mistanke om inhalering av fôrpartikler. Det anbefales ofte å lyse hestens luftveier dagen etter en spiserørsforstoppelse for å identifisere eventuell tilstedeværelse av fôr i luftrøret eller betennelsesforandringer.

Med rask og adekvat hjelp har hester vanligvis en god prognose etter en episode med spiserørsforstoppelse.