Hesteklinikken på Forus travbane
Hesteklinikken på Forus travbane

Spatt / kronisk leddlidelse i haser

De fleste hesteeiere har hørt om spatt, en kronisk leddlidelse som ofte påvirker eldre hester med anatomiske forutsetninger. Dette fenomenet er hyppigst observert hos ponnier, islandshester, og andre hester med en rett hasevinkel.

Vi ser ofte at disse hestene har gjennomgått langvarig behandling for ryggproblemer uten en grundig halthetsundersøkelse, og dermed kan diagnosen bli stilt relativt sent. Røntgenbilder, bøyeprøver, og diagnostiske injeksjoner brukes ofte i kombinasjon for å bekrefte diagnosen.

Behandlingen av spatt involverer typisk betennelsesdempende medisiner eller kortisoninjeksjoner i glideleddene, i tillegg til optimalisering av hovbalanse og skoing for å lindre tidlige symptomer.

For tilfeller der lidelsen har utviklet seg over lengre tid, kan man akselerere sammenvoksing av glideleddene. Tidligere praktiserte man ledddrilling som en del av behandlingen, men moderne tilnærminger inkluderer bruk av spesifikke typer steroider, alkohol, eller laser for å fremme ankylose (sammenvoksing).

Når ankyloseprosessen er godt i gang, vil symptomene avta, men det kan fortsatt være en viss stivhet selv om smertene er redusert eller forsvunnet.

Det er viktig å forstå at hasen er et sentralt ledd for bevegelse hos hester, tilsvarende vristen/hælen hos mennesker. Ved noen haltheter som kan virke å være foran, kan faktisk årsaken sitte bak.

Vi samarbeider med Romerike Hesteklinikk, som utfører laserbehandling av glideledd ved Forus Hesteklinikk for å fremskynde ankyloseringsprosessen. Dette samarbeidet bidrar til en helhetlig tilnærming for å håndtere spatt og relaterte leddproblemer hos hester.