Hesteklinikken på Forus travbane
Hesteklinikken på Forus travbane

Leddproblemer hos pensjonerte hester

Leddbetennelse er en vanlig lidelse blant hester, med årsaker som spenner fra akutte traumatiske overbelastninger til gjentatte mindre belastninger. Dette kan skyldes faktorer som ikke-optimal hovbalanse.

Ideelt sett, hvis skaden begrenser seg til en betennelsestilstand i leddkapselen, og antiinflammatorisk behandling blir iverksatt i tide, har lidelsen ofte en god prognose. I slike tilfeller kan vi håndtere tilstanden med medisinsk behandling.

I andre tilfeller involverer skaden leddbrusken i større grad. Prognosen for leddbetennelser avhenger i stor grad av hvor mye brusken er skadet. Hvis skaden går gjennom hele bruskens tykkelse og eksponerer beinvevet under, blir prognosen dårligere. Dette kan resultere i en kombinert kirurgisk og medisinsk lidelse, som ofte diagnostiseres gjennom kikkhullskirurgi, MR-undersøkelser eller ved betydelige røntgenologiske forkalkningsprosesser i leddet.

For hester med slike bruskdefekter kan vi bruke en kombinasjon av et syntetisk plastprodukt og betennelsesdempende leddmedisin. Dette har vist seg å være effektivt for flere tilstander, og vi vil diskutere andre behandlingsalternativer, som stamcellebehandling, senere.

Det er viktig å understreke at denne behandlingen kun er aktuell for pensjonerte hester, da det er en livslang startkarenstid i Norge etter en slik behandling. Til tross for dette kan det gi hesten din flere gode måneder eller år med forbedret livskvalitet.

Noltrex® er en syntetisk hydrogel designet for å smøre leddet direkte, noe som reduserer friksjonen og dermed gir hesten mindre smerte som følge av mekanisk smøring. Det er viktig å merke seg at dette ikke er et legemiddel for smertelindring eller betennelsesdemping, men en fysisk beskyttelse av leddoverflatene. For ytterligere informasjon, besøk www.noltrexvet.com.