Hesteklinikken på Forus travbane
Hesteklinikken på Forus travbane

Gastroskopi / magesårundersøkelse

Ukentlig gjennomfører Forus Hesteklinikk flere gastroskopiundersøkelser som en del av vår helsevurdering for hester.

Ved gastroskopi føres et lite kamera forsiktig ned i hestens mage for å inspisere slimhinnene og identifisere eventuelle magesår. Denne undersøkelsen gir flere fordeler: Den gir oss muligheten til å stille en nøyaktig diagnose før vi påbegynner medisinering, og dermed unngå kostbare behandlingskurer som ikke nødvendigvis adresserer alle symptomer hesten kan ha. Vi kan også lokalisere sårene, og det er spesielt viktig å skille mellom magesår i den øvre delen (hvite del) og den nedre delen (røde del). Visualisering av slimhinnene, og gjerne en innsikt i tynntarmen, er særlig viktig for hester med tarmlidelser eller hester som sliter med å opprettholde vekt.

Gjennom denne undersøkelsen vurderer vi utbredelsen og alvorlighetsgraden av eventuelle magesår, slik at vi kan utarbeide en skreddersydd behandlingsplan. Magesår i den hvite og røde delen av magesekken krever forskjellig behandlingstid og ulike tilnærminger. Magesår i den kjertelholdige delen (røde del) kan kreve lengre behandlingstid, og det er ofte nødvendig å kombinere standard behandling med saltsyrehemmere (for eksempel omeprazol) med andre medisiner for å oppnå optimal effekt.

Oppfølgende undersøkelser er vanlig og viktig for å evaluere effekten av behandlingen og eventuelt justere behandlingsplanen.

Forsikringsdekning:

  • Agria: Alle veterinærforsikringene dekker behandling av magesår.
  • Gjensidige: Dekning inngår kun ved Ridehest Pluss.