Hesteklinikken på Forus travbane
Hesteklinikken på Forus travbane

Kolikk

Kolikk, eller smerter i buken, kan skyldes ulike årsaker, fra tarmrelaterte plager til bukhinnebetennelse eller urinveisproblemer. Identifisering av symptomer som vrenging av leppen (flehmen), sparkende bevegelser mot buken, overdreven oppmerksomhet mot buken, hyppig rulling eller ligging, nedstemthet og tap av appetitt, inkludert den spesielle «gyngehest-posisjonen,» er viktig.

Ved mistanke om kolikk, bør veterinær kontaktes umiddelbart for en grundig undersøkelse og diagnose før behandling igangsettes. En vanlig årsak til kolikk er forstoppelse i tarmen, og rask og korrekt behandling er avgjørende for å unngå ytterligere komplikasjoner.

Prognosen ved forstoppelse er god, men uten riktig behandling kan tilstanden forverres og prognosen blir dårligere. Veterinæren vil gjennomføre en grundig undersøkelse, inkludert rektalundersøkelse og blodprøver for å vurdere væske- og elektrolyttstatus, og deretter tilpasse behandlingen basert på funnene.

Sonding, hvor en slange føres gjennom nesen til magesekken, brukes vanligvis for å gi væske, elektrolytter, og eventuelt parafin. Dette gir også mulighet til å vurdere trykket i magesekken, som kan indikere betennelse i tynntarmen eller blokkering i tarmen.

Intravenøs væsketilførsel er ofte nødvendig, og tidlig behandling er avgjørende for å forkorte sykdomsforløpet. Smertelindring er viktig for å hjelpe hesten gjennom den dramatiske fasen av kolikk.

Som med de fleste lidelser, krever kolikkoppfølging, med mål om å til slutt friskmelde hesten, grundig pleie og oppfølgende veterinærbehandling.