Hesteklinikken på Forus travbane
Hesteklinikken på Forus travbane

Optimal hovbalanse ved røntgenundersøkelser: Forebygging av halthet

Forståelsen av korrekt hovbalanse er avgjørende for å opprettholde hestens helse og forebygge potensielle skader. Uttrykket «Ingen hov, ingen hest» understreker betydningen av en sunn og godt balansert hov.

Ubalanse, feil beskjæring, eller slitasje på hoven kan føre til ufysiologiske belastninger, som igjen disponerer for en rekke lidelser, inkludert leddbetennelser, hovsenebeinsrelaterte plager, og muskulære problemer i rygg og bakpart.

Når vi vurderer hoven uten røntgen, søker vi etter en rett linje fra fremsiden av hoven opp til kodeleddet, ideelt sett parallell med baksiden av hoven. Kronranden bør også danne en viss vinkel med underlaget. Røntgen av bakbeinene er like viktig som forbeinene, da negativ hovbeinsvinkel (palmar- eller plantarvinkel) kan disponere for skader.

Mange hester opplever «underskutte drakter,» der hoven blir lav, og hovveggen vokser i en ugunstig vinkel. Røntgenbilder gir et dyptgående blikk på hovbalansen og hovbeinsvinkelen, og er dermed avgjørende for å korrigere og forebygge slike tilstander.

Røntgenbilder fungerer også som et viktig verktøy for å vurdere tilsynelatende riktig trimmede hover og forhindre potensielle problemer. Det er en verdifullt del av av forebyggende helsearbeid hos hester.

Hovbalansen er nøkkelen til korrekt beskjæring, optimalisering av overrullingspunktet og minimalisering av belastningen på seneapparatet og leddene. Samarbeidet med dyktige hovslagere er essensielt for å korrigere eventuelle avvik, og vårt team, bestående av Silje, Linda, Rebecca og André, er utstyrt med digitalt røntgenutstyr i praksisbilene for å støtte hovslagere i arbeidet med å opprettholde en sunn hovbalanse.

Investeringen i røntgenundersøkelser er for oss en av de mest effektive måtene å bidra til forebyggende helsearbeid for din hest.