Hesteklinikken på Forus travbane
Hesteklinikken på Forus travbane

Laboratorium

Ved Forus hesteklinikk har vi gjort betydelige oppgraderinger i vårt laboratorium, med nye laboratoriemaskiner som gir oss avanserte muligheter for å utføre grundige blodanalyser til beste for dine hesters helse.

Hematologisk blodanalyse: Vår hematologiske analyse vurderer størrelsen og antallet av blodlegemer, og gir innsikt i hestens generelle helse. Analysen avdekker dehydrering, anemi, tegn på infeksjoner, samt nivået av hvite blodlegemer. Det gir også informasjon om infeksjonens art, kronisitet og eventuelle sammenhenger med parasitter eller allergier. Ved mistanke om bukhinnebetennelse eller leddinfeksjon gir denne analysen verdifull informasjon om infeksjonsnivået.

Biokjemisk blodanalyse: Vår biokjemiske analyse er svært nyttig ved mistanke om krysslammelse, leversykdom, nyreproblemer og kolikk. Vi måler melkesyren for å antyde torsjon eller dreining av tarm og vurderer alvorlighetsgraden av tilstanden. Biokjemien brukes også til å analysere elektrolytter etter påkjenning eller kolikk, samt for å evaluere triglyserider i blodet hos hester som ikke kan eller vil spise.

Akuttfaseprotein (SAA): Vi analyserer SAA, et protein som raskt øker ved betennelse og infeksjon. Dette gir veterinærer verdifulle indikasjoner på lidelser med få symptomer ved klinisk undersøkelse. Vårt laboratorium hjelper også lokale veterinærer med tidlige og kvalitetsmessige analyser av blodprøver.

Vi utfører blodprøveanalyser daglig og vil snart tilby åpningstider på kvelder, spesielt under løpsdager. Vi ber om at innlevering av blodprøver avtales på forhånd. Dere er hjertelig velkomne til å bringe hesten inn for blodprøvetaking. Analysen tar kun 10-15 minutter med preparering, og resultatene blir umiddelbart tilgjengelige via utskrift og e-post til ønsket veterinær, eier eller trener.

Denne tilgjengeligheten gir også mulighet til å følge utviklingen over tid ved å sammenligne ulike analyser på samme hest, noe som gir verdifull innsikt i hestens helsestatus måned for måned eller år for år.