Hesteklinikken på Forus travbane
Hesteklinikken på Forus travbane

Røntgenundersøkelser

Røntgen er et essensielt diagnostisk verktøy med bred anvendelse, og vi benytter det ved Forus Hesteklinikk for ulike diagnostiske formål:

 1. Rutinemessige undersøkelser av unghester: Vi utfører 10 røntgenbilder av hver unghest for å avdekke eventuelle løse biter (OCD), spesielt i hase- og kodeledd.

 2. Kjøp/salg-undersøkelser: Vi tilbyr omfattende eller mer begrensede røntgenundersøkelser i forbindelse med kjøp eller salg av hester, tilpasset individuelle behov.

 3. Hovbalansevurdering: Korrekt hovbalanse er kritisk for å unngå unødige belastninger på hestens bein, sener, ligamenter, bekken, og rygg. Vi samarbeider med hovslagere for å evaluere hovbalansen ved hjelp av røntgen.

 4. Akutte sårskader: Røntgenbilder kan tas av såret for å utelukke tilstedeværelsen av fremmedlegemer eller andre komplikasjoner.

 5. Akutt halthet: Ved alvorlig halthet bruker vi røntgen for å bekrefte eller utelukke brudd. Oppfølgende røntgenundersøkelser følger for å overvåke helingsprosessen.

 6. Lokalisering av hovbyller: Røntgen kan brukes for å visualisere hovbyller som er vanskelige å lokalisere på annen måte.

 7. Tannrøntgen: Vi utfører røntgen av hestens tannrøtter som et supplement til munnhuleundersøkelser. Dette kan avdekke ulvetenner, ekstra tenner, tannrotabscesser, osv.

 8. Røntgen av bihuler: For å påvise væske i bihulene ved bihulebetennelse.

 9. Røntgen av buk for påvisning av sand ved sandkolikk.

 10. Vurdering av forfangenhet: Røntgen viser graden av hovbeinsrotasjon, og kontrastinjeksjoner i blodkarene hjelper med å vurdere blodgjennomstrømningen og sette en prognose for forfangenhet.

 11. Leddrelaterte lidelser: Røntgen brukes for å påvise forkalkningsprosesser, bruskkollaps, cyster, løse fragmenter, etc.

Silje, Rebecca, Linda, og André har alle tilgang til digitale røntgenapparater i praksisbilene for å sikre effektive og nøyaktige undersøkelser.