Hesteklinikken på Forus travbane
Hesteklinikken på Forus travbane

Undersøkelse av hestens luftveier i bevegelse

Optimal luftstrøm til lungene er kritisk for prestasjonshester som travhester og distansehester. Eventuelle lidelser som begrenser luftstrømmen ved belastning kan føre til tidlig utvikling av melkesyre og dermed redusert ytelse.

De vanligste lidelsene i de øvre luftveiene inkluderer:

  • Strupeproblemer (LH)
  • Feilplassering av den bløte gane (DDSP)
  • Kollaps av den aryepiglottiske folden
  • Slapp fremre del av den bløte gane
  • Cyste under strupelokket
  • Epiglottisk fangst, der strupelokket hindres fra å lukke over luftrøret av en slimhinnefold

Mens endoskopi av de øvre luftveiene på klinikken/stallen kan avdekke statiske problemer som anatomiske avvik og betennelser, har denne undersøkelsen begrensninger når det gjelder å oppdage problemer som kun oppstår under anstrengelse/belastning, for eksempel under hopping eller dressurridning.

For å diagnostisere slike lidelser kan en utføre «overground» endoskopi. Dette innebærer montering av et endoskop på hestens neserygg mens den belastes ved kjøring eller riding. Vi har samarbeide med Romerike hesteklinikk for dette. Veterinæren kan da visuelt observere og ta opp hendelser under faktiske treningsforhold. Filmer kan spilles av i sakte kino for å fange opp alle detaljer som ikke nødvendigvis er synlige ved høy hastighet.

«Overground» endoskopi er et uvurderlig verktøy for å undersøke funksjonen til hestens øvre luftveier i praksis, i samarbeid med eier/trener. Hvis du mistenker at hesten din har trenings- eller utstyrsrelaterte problemer, eller hvis hesten opplever uforklarlig prestasjonssvikt, tilbyr vi denne avanserte undersøkelsen i samarbeid med Romerike Hesteklinikk.

Avhengig av diagnosene kan kirurg Lars Moen fra Romerike Hesteklinikk utføre operasjoner med laser eller tradisjonell kirurgi.