Hva du bør vite om KOLIKK

KOLIKK

Et ord alle hesteeiere grøsser av. Spesielt nå som vinteren står for døren er forekomsten av kolikk hyppigere enn vanlig. Hvorfor? Kolikk betyr egentlig bare «vondt i magen». Med andre ord trenger det ikke bare være tarmrelaterte problemer som gir kolikk. Eksempelvis kan en hingst med testikkelvridning vise kolikksymptomer. I dette innslaget vil vi omtale kolikk forårsaket av fordøyelsesrelaterte plager.

Årsaken til kolikk er ofte ikke veldig klar, men det har ofte en sammenheng med et sårbart fordøyelsessystem, brå endringer i temperatur og varierende fôrkvalitet. Hesten har et ufattelig langt og kronglete tarmsystem. Det er flere områder i tarmen hvor diameteren på tarmen endres brått og hvor den plutselig tar 180 graders vendinger. Slike områder er utsatte for forstoppelse. I den kalde årstiden drikker hestene gjerne mindre og spiser mer. Det kan føre til forstoppelse. Om hesten i tillegg sliter med dårlige tenner kan dette medvirke til at maten tygges dårligere og lettere gir forstoppelse. Når det er kaldt og gufsent vær er kanskje både hest og rytter mindre villige til å mosjonere. Regelmessig mosjon er viktig for å opprettholde en god fordøyelse.

Brå endringer i fôringen og dårlig fôrkvalitet kan forstyrre den hårfine balansen i hestens tarmflora og følgende medvirke til kolikk. Store hester er gjerne tilbøyelige for å få leieforandringer av stortarmen. Det kan skje ved at stortarmen fylles med gass og dermed kan flytte på seg. Gassansamling i seg selv, såkalt gasskolikk, gir også store smerter hos hesten da gassen utvider tarmen og fører til strekksmerter.

Innvollsorm kan føre til kolikk. Hestens bendelorm kan føre til forstyrrelser i tarmmotorikken. Hestens spolorm kan tette til hele tarmen hos føll og unge hester. En type innvollsorm som smitter på sommerbeite kan føre til nedsatt blodforsyning i tarmene.

De vanligste årsakene til kolikk er heldigvis mindre dramatiske og skyldes gjerne kramper i tarmen. Dette gir smerte, men denne smerten er som regel enkel å kontrollere med smertelindrende og krampestillende medisiner.

Hvordan kan du som hesteeier forebygge kolikk på din hest?

Som sagt er hestens fordøyelsessystem ikke naturens beste oppfinnelse, så selv med alle forebyggende tiltak kan den mest uheldige hesteeier oppleve at hesten får kolikk, men disse tipsene kan hvertfall hjelpe deg på rett vei.

Vann! Hesten trenger mye vann for å opprettholde god helse. Når det er kaldt fryser vannet og gjør at hestene følgende drikker mindre. Fri tilgang på frostfritt vann er et must. De fleste staller har i dag vannkar til sine hester, men studier viser at de fleste hester drikker mer om de i tillegg har en vannbøtte stående i boksen. Om du i tillegg drysser litt salt i vannbøtten, vil det gjerne føre til at hestene drikker mer.

Bløtlegging av kraftfôr og bruk av betfiber og Mash. Bløtlegging av kraftfôr tilfører hesten ekstra væske og utgjør da en bløt masse med fôr som lettere «sklir» gjennom systemet. Betfiber og Mash inneholder gunstige fibre som er bra for hestens fordøyelse.

Lite og ofte. Hester er fra naturens side tilpasset et liv hvor mesteparten av døgnet brukes til spising. Tilgang på grovfôr gjennom store deler av døgnet sørger for en bedre fordøyelse enn færre, større måltider. Bruk av småmasket høynett, høyball og lignende gjør at hesten får lang tyggetid uten at man nødvendigvis overfôrer dem.

Gradvise fôroverganger. All endring i fôrtype, det gjelder også grovfôr, bør skje gradvis over flere dager. Brå endringer kan føre til forstyrrelser i hestens tarmflora. Hester som har hviledag kan med fordel få kraftfôrrasjonen halvert.

Jevnlig mosjon. Hester som mosjoneres jevnlig har mindre risiko for å utvikle kolikk sammenlignet med hester som står mye i ro. Dvs at man skal være ekstra påpasselig med en hest som står i ro pga skade enn en som går i daglig trening. Dette betyr ikke at alle hester må trenes hardt for å forebygge kolikk. En liten leietur til dagen er tilstrekkelig om det er den eneste muligheten man har. Tilgang på et stort uteareal vil også sørge for at hesten beveger seg mer.

Korrekt ormekurbehandling er viktig for å opprettholde god fordøyelse på hesten. Ta kontakt med din veterinær for å få den rette veiledningen på bruk av ormekur til din hest. Dette er ekstra viktig om du har en unghest.

Jevnlig oppfølging med tannpleie på hesten er også avgjørende for god fordøyelse.