Hesteklinikken på Forus travbane
Hesteklinikken på Forus travbane

Transbuccal fjerning av kinntenner

Forus Hesteklinikk kan nå tilby tanntrekk via kinnet som et veldig godt alternativ til tradisjonell stående trekk via munnen og under generell anestesi via bihulen.

Hvorfor dette alternativet? Jo, fordi metoden er mye mer skånsom og effektiv enn de mer tradisjonelle metodene, spesielt den metoden under generell anestesi hvor tannen må bankes ut via bihulen. Enkelte hestetenner, selv om de er infiserte, er svært vanskelige å få trukket utelukkende ved å gå gjennom hestens munn. Tidligere har det eneste alternativet for disse hestene vært å fjerne tennene via bihulen, noe som kan gi en del komplikasjoner. Ved denne metoden, lages det et lite snitt i hestens kinn, og tannen kan dermed fikseres via dette hullet. Man har sådan bedre grep på tannen, og kan dermed korte ned operasjonstiden betraktelig. Man unngår også å skape kommunikasjon til bihulene.

Er det vondt? Hesten får nerveblokk som eliminerer følelsen i området som opereres. Hesten får også sterke smertestillende medisiner før inngrepet som gjør at hesten har det mye mer komfortabelt når bedøvelsen på nervene går ut. I tillegg får hesten smertestillende medisiner i flere dager etter behandlingen for å sørge for at hesten har det bra. Mao, et veldig godt behandlingsalternativ om tannen må ut.

Forus hesteklinik / Forus hestetannklinikk har samarbeid med Romerike hesteklinikk. Veterinær Nicolai Setsaas har spesialkompetanse på transbuccal fjerning av tenner.